Why I Don’t Play Pokemon Go


pokemon2bgo2bdevices

Okay. For the past few days, everybody keeps talking about the new hype: Pokemon Go. For those of you who have been living under a rock, Pokemon Go is a new GPS-related game by Niantic to catch Pokemon in real life. Yes, they will use your GPS to track Pokemons all around your neighborhood, and will use your phone camera to view a Pokemon nearby. Looks pretty neat and high tech, right? Some people actually love it because it brings the childhood memories, others just want to be in the trend.

On one side, I sense a good thing about this game. People start to actually go out to parks and places they never imagined before just to catch Pokemons and be like Ash. However, I refrain myself from playing this game. These are the reasons.

1. Pokemon is not something I like in my childhood

I remember I was 8 when Pokemon trading cards took over my school. Boys in my class would spend their recess time gathering around someone’s desk and they would play Pokemon trading cards for 15 to 20 minutes. School began banning students to bring Pokemon cards. Trades happened everywhere. Kids around my age began distinguishing ‘real Pokemon cards’ to ‘fake Pokemon cards’ (come on, I used to live in Indonesia, the country where real stuffs and fake shit went hand in hand). There were even some issues around Jakarta that said Pokemon was a tool from Satan to lure kids to do bad deeds (which I cannot find the true source of the gossip until now).

However, I was never in the trend for Pokemon. I watched the movie, but I didn’t find it suitable for my taste. I never joined any trading card matches at school. I don’t know… I was just thinking that I didn’t like Pokemon.

Now I’m 25 years old and most of my friends around my age are feeling like they are reminiscing their childhood with Pokemon Go. It wasn’t really something I liked when I was a kid, so why should I join Pokemon hunting?

2. It’s just too mainstream…

Here’s a very bad trait of mine (sometimes I think of it as a strength, though). With more people start to play Pokemon Go, everything becomes too overrated. My best friend always screenshots his Pokemon catch of the day and posts them on Path (a social media popular among Indonesians). Some friends also like to screenshot their game and post the map to said social media.

I have never wanted to map myself in mainstream society. So whenever I find something I like, I would dive deeper into it, but when other people start liking it and it becomes super overrated, I leave the trend. I never want to like and to play Pokemon Go in the first place, so why should I join the massive hype which I’m sure will only last for a few months?

3. It messes around with your online presence

Okay, let’s talk geeky stuff. We’re talking about a very big deal here: DATA SECURITY. (Cue Hitchcock’s ‘Psycho’ theme)

When you download and start playing Pokemon Go, I’m pretty sure that you will be redirected to a page which state that the said company (or the app) has permission to see your e-mail address or any kind of social media account that you’re using. That’s the problem. So far, I haven’t seen news that says Pokemon Go (or the company who made it) will keep your data confidential. What happens if they have a massive data bank of their players and decide to sell it to other companies or (even worse) surveillance companies around the world?

I just don’t feel safe playing a game where I have to trade my online presence with fun, except if they have made a written official statement that they guarantee the confidentiality of their players’ online identity.

Identity theft is real, people!

4. It’s gonna fade in a few months

Remember Flappy Bird? That game took the world by storm a year or two years ago. And the hype just lasted for a few months, before the creator of the game finally decided to delete the game from app stores in smartphones.

I bet this is just going to be a sudden hype then it will fade.

and

5. I have other more important things to hunt than a virtual Pokemon!

That one speaks for itself. I just doesn’t feel it’s healthy for myself to feel accomplished just by catching a rare Pokemon. It’s virtual, people! It’s not gonna show up by your door step in real life! So instead of wasting your phone battery and your data plan to hunt for something virtual, why not go hunting other things such as job hunting, boyfriend/girlfriend hunting, or real animals hunting?


Those are my top 5 reasons why I don’t play Pokemon Go. I make this list not because I hate this game genre, I just need to give my reasons that not all people play Pokemon Go. Do you or do you not play it? What are your reasons?

Iklan

21 thoughts on “Why I Don’t Play Pokemon Go

      1. Hahaha.. Keingat jaman dulu pernah dibully karena engga suka dengan si pokemon ini. Yah gimana, memang engga suka, masak dipaksa? Too mainstream, itu alasan yang tepat juga. Apa disana go craze dengan game ini juga, Crystal?

        Suka

      2. Masa sih sampe di bully? Gue sih nggak, karena dulu yang cowok sibuk Pokemon, yang cewek sibuk Cardcaptor Sakura. Mungkin kalo ada game sejenis Pokemon Go dimana kita bisa jadi Sakura yang nangkep Clow Card, gue bakal tergila-gila main itu.

        Disini mah gila banget. Sampe ada facebook event di masing-masing kota untuk Pokemon hunting bareng, karena pas banget dengan musim panas. Ada juga yang bikin lowongan kerja, nyari sopir buat dia nyari Pokemon sekeliling kota Den Haag. Hahahaha kocak!

        Suka

      3. Astaga, segitunya ya! Hahaha.. Kita lihat ya game ini bakalan bertahan sampai kapan 😀
        Iya dibully gitu katanya saya aneh engga demen sama pokemon padahal semuanya main pokemon saat itu hahaha

        Suka

  1. Same here, never liked Pokemon so never understood the whole hype. I guess playing the game is fine but I’ve been seeing accidents happening by this game – unnecessary methinks!

    Disukai oleh 2 orang

  2. Cewe umumnya nggak terlalu suka, cuma ikut2am
    Cowo yg gmpg fokus dan insting dasarnya suka berburu gampang demen.Apalagi yg bnyk waktu luang. Ngomong2 identity theft susah ya jaman skrg salah satu cara menghindarinya adalah nggak pernah online sama sekali. Facebook saja melakukan koleksi data. Wotdpress dot com juga melakukan profiling blogger2nya.

    Suka

    1. Ha, saya punya banyak temen cewek, mereka doyan Pokemon dan main itu bukan buat ikut ikutan. Kayaknya kalo jaman sekarang, udah ga jaman lagi cewek dan cowok dibandingkan pake teori mana yang lebih gampang fokus atau insting berburu.

      Iya memang Facebook melakukan koleksi data, Google juga, dll dsb. Jaman sekarang semua orang juga punya digital footprint, apa yang udah di masukin ke Internet gak akan bisa dihapus 100%. Tapi yang penting T&C-nya jelas dan penggunanya tahu dan sadar (kalo yang melek data security ya). Saya pake Facebook, WordPress, Google, semua karena saya ngerti dan saya pakai itu untuk kebutuhan saya. Gak mau data dicomot? Ya gunakan setting privasi sebaik-baiknya.

      Kalo kamu bilang cara menghindarinya adalah dengan ga online sama sekali, menurutku logika yang dipake agak gak nyambung dan gak menyelesaikan masalah.

      Disukai oleh 1 orang

      1. Sepertinya ada yg miskom. Apakah ada perkataan yg faktanya salah? Ya. Silahkan lakukan penelitian dalam lingkup pergaulan yang lebih luas. Siapa tahu memang bisa menelurkan temuan baru. Saya nggak bilang solusinya ga harus online sama sekali. Itu cuma perasaan kamu saja.

        Suka

      2. . itu “salah satu” cara menghindari (identity theft), yakin juga nggak semua orang mau apalagi org kota. tp ada orang2 yang ngga mau online bahkan ada yg sengaja tinggal di daerah tanpa ada internet. apakah mereka logikanya gak nyambung dan gak menyelesaikan masalah? hehe nyatanya mereka hidup2 damai tuh…fyi saja lho ya..

        Suka

      3. Kata kata kamu ga ada yang salah sih, tapi menurut saya cara perbandingan kamu aja yang sampelnya kurang banyak jadi terkesan generalisasi.

        Tapi kita kan ngomongin Pokemon Go yah, yang biasanya hanya ngetrend di perkotaan saja. Lagi lagi sepertinya saya juga harus meneliti dengan lingkup yang lebih luas nih, jangan jangan wabah Pokemon Go juga sampai ke pedesaan. Biar orang seperti kamu puas dengan tulisan saya.

        Suka

      4. saya bilang “umumnya” lho …ya sdh gpp saya paham bahasa tulisan memang suka mislek …sebagai tamu maaf bila ketidaksempurnaan yg ada menimbulkan miskom..tetap semangat menulis ya mbak

        Suka

  3. Saya main Pokemon Go, awalnya karena penasaran ini game apa sih kok orang-orang kayaknya lebay banget. Tapi mengingat game ini memakan BANYAK baterai dan paket data, jadi mainnya ya seperlunya, biasa aja, kalau ada waktu luang. Lumayan buat jadi teman jalan-jalan, hehe. Paket data harus dihemat karena banyak urusan yang lebih penting.

    Suka

  4. Aku ngga main Pokemon bukannya aku perempuan tapi waktu Pokemon keluar tahun 1996 aku udah kerja. Beda generasi ini sih. Btw lucu aja sejak hari Selasa lihat di sini ada beberapa yang main Pokemon Go 😀

    Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s